Havenfuncties

Offshorehaven

Dagelijks bevoorraden de speciale vaartuigen ongeveer 160 olie- en gasplatformen en diverse booreilanden in de Nederlandse sector van de Noordzee. Met behulp van een bevoorraderspool bundelen acht oliemaatschappijen hun logistieke activiteiten. Zij maken daarbij gebruik van het unieke, zogeheten vessel sharing concept. De haven is ook de ideale uitvalsbasis voor het (de)mobiliseren van schepen die worden ingezet voor zeebodemonderzoek (seismic & survey vessels), duikactiviteiten (diving support vessels) en inspectie-, reparatie- en onderhoudsactiviteiten (IRM vessels) als ook schepen voor het verhalen van booreilanden (anchor-handling tug & supply vessels). Ook doen regelmatig hefeilanden die in de windenergiesector actief zijn de haven aan.

Marinehaven

Den Helder is de thuisbasis voor de vloot van de Koninklijke Marine. Dit defensieonderdeel beschikt over een eigen havencomplex met tal van moderne faciliteiten voor het onderhouden, repareren en operationeel inzetten van supermoderne fregatten, patrouillevaartuigen, amfibische transportschepen, onderzeeboten, mijnenjagers, onderzoekings-, landings- en duikvaartuigen. Op deze basis is het Marinebedrijf gevestigd, dat onder andere over een moderne werf met een groot overdekt droogdok en een schepenlift beschikt. Dit werfcomplex behoort tot de modernste van Europa. ook zijn op dit complex het Duik Medisch Centrum en de Defensie Duikschool gevestigd.

Gezamenlijke planningscel

De Koninklijke Marine en Port of Den Helder opereren in een gezamenlijke planningscel om de beschikbare kades in de gehele haven van Den Helder zo efficiënt mogelijk te benutten. Hierdoor is de capaciteit van de haven enorm vergroot.

Visserijhaven

Onder de vlag van Visafslag Hollands Noorden wordt in Den Helder één van de modernste visafslagen van Noordwest-Europa geëxploiteerd. Bij deze afslag wordt met name platvis aangeland en geveild die wordt aangevoerd door schepen uit zowel de Helderse als Texelse vissersvloot. Deze vloot is de afgelopen jaren massaal overgeschakeld op duurzame visserijmethodes en heeft hiermee in de sector een trand gezet. Naast de eigen vloot doen ook veel andere vissers uit binnen- en buitenland de haven van Den Helder aan. Ook voor onderhouds- en reparatiewerk kunnen zij in de haven terecht.

Kennishaven

Met Den Helder als uitvalsbasis doen kennisinstituten als TNO, IMARES, WMC, NIOZ en ECN toegepast onderzoek naar innovaties voor duurzame energiewinning op zee. Daarnaast wordt onderzoek verricht naar corrosiebestrijding voor fundaties van offshoreplatformen, windturbinefundaties, scheepsrompen en haveninfrastructuur. Het Maritime Campus Netherlands (MCN) is bezig in Den Helder het Kenniscentrum Wind op Zee op te zetten; tevens is deze organisatie initiatiefnemer voor het geven van de succesvolle HBO Oil&Gas Minors. Het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) en de daarmee verbonden Faculteit voor Technische Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) werken nauw samen met het civiele bedrijfsleven. Verder is in Den Helder de Techniekcampus gevestigd, waar technische opleidingen worden ontwikkeld en gegeven in samenwerking met het bedrijfsleven en de Marine.

Veerhaven

Al meer dan 110 jaar onderhoudt TESO een reguliere veerdienst tussen Texel en Den Helder. Hiervoor zijn aan beide zijden speciale veerhavens aangelegd.

Kustwachthaven

Het hoofdkantoor van de Nederlandse Kustwacht op het Nieuwe Haventerrein van de Koninklijke Marine, fungeert als nationaal communicatie- en coördinatiecentrum. Het is aangewezen als Maritiem Reddings Coördinatie Centrum (MRCC) en Aeronaitisch Reddings Coördinatie Centrum (ARCC), ook bekend als Joint Rescue Coördination Centre (JRCC). Vanuit dit moderne centrum wordt toegezien op een verantwoord gebruik van de Noordzee, de veiligheid op zee en de naleving van zowel nationale als internationale wetgeving en verplichtingen. Ook worden vanuit dit centrum de Search And Rescue (SAR) operaties geleid.

Museumhaven

Op de voormalige marinewerf op het Willemsoordcomplex is het Nautisch Kwartier met Museumhaven Willemsoord gesitueerd. Op het werfcomplex zijn ook het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het Marinemuseum (met de te bezoeken onderzeeboot Tonijn) gevestigd.

Recreatiehaven

Den Helder is de ideale uitvalsbasis voor tochten op de Noordzee en Waddenzee met zeil- en motorjachten; Den Helder heeft dan ook een groot aantal jachthavens. De haven wordt ook steeds meer bezocht door cruiseschepen en zogeheten fietsboten. Dit is gesitueerd aan de flaneerkade - Binnenhaven van Den Helder.